Veríme, že je našou zodpovednosťou vybudovať udržateľnejšiu, spravodlivejšiu a stabilnejšiu budúcnosť kávy, našich komunít a našej planéty. Pracujeme na vytváraní budúcnosti, o ktorej snívame, cez optiku ľudskosti, s hlbokým záväzkom ku globálnym ľudským právam, zodpovednému a etickému získavaniu zdrojov, komunitnému vodcovstvu zo strany našich partnerov a so zameraním na to, aby sme dávali viac, ako si z planéty berieme. Vaša káva by nebola možná bez farmárov z celého sveta, ktorí ju pestujú. Preto s nimi spolupracujeme na podpore udržateľných poľnohospodárskych postupov a ich komunít.
Viac ako 25 miliónov producentov kávy na celom svete zápasí s účinkami meniacej sa klímy. Conservation International spolu so Starbucks a viac ako 130 ďalšími organizáciami sa im snažia pomôcť – s poslaním pripraviť kávu ako prvý udržateľný poľnohospodársky produkt na svete. Naším cieľom je získavať a overovať 100 % kávy Starbucks v súlade s postupmi C.A.F.E.
Program Coffee and Farmer Equity Practices (C.A.F.E. Practices), ktorý bol spustený v roku 2004 v partnerstve s Conservation International, je overovací program, ktorý hodnotí dodávateľský reťazec na základe ekonomických, sociálnych a environmentálnych kritérií, zameraný na podporu udržateľných, ziskových a transparentných praktík pestovania kávy pri súčasnom zabezpečení blaho pestovateľov kávy, pracovníkov, ich rodín a komunít. Od roku 2004 program zahŕňal viac ako 400 000 farmárov vo viac ako 30 krajinách.
EKONOMICKÁ TRANSPARENTNOSŤ
Zabezpečenie transparentnosti cien každej kávy, ktorú kupujeme, vrátane toho, koľko sme zaplatili priamo farmárom.
KVALITA
Vždy 100% Arabica, čím vyššia kvalita, tým vyššia cena, ktorú zaplatí farmár.
SOCIÁLNA ZODPOVEDNOSŤ
Investovanie do miestnych poľnohospodárskych komunít, poskytovanie prístupu k vzdelaniu a zdravotnej starostlivosti. Vždy aspoň zákonom stanovená minimálna mzda, benefity a nediskriminačná politika zamestnanosti. Zabezpečenie bezpečného, spravodlivého a humánneho pracovného prostredia na každej farme.
ENVIRONMENTÁLNE VEDENIE
Pomáha poľnohospodárom prispôsobiť sa účinkom zmeny klímy prostredníctvom zodpovedného nakladania s odpadom, ochrany kvality vody, šetrenia vodou a energiou, zachovania biodiverzity a zníženia používania agrochemikálií.
Zmeny prostredia spôsobujú choroby, ktoré farmárom sťažujú pestovanie kávy. Pomáhame im prispôsobiť sa týmto zmenám mnohými spôsobmi, vrátane darovania 100 miliónov zdravých kávovníkov farmárom do roku 2025. Tieto stromy boli vyšľachtené tak, aby odolali hrdzi kávových listov a produkovali viac kávových čerešní, čo pomôže farmárom a ich komunitám zabezpečiť udržateľnú budúcnosť pestovania kávy.
V posledných rokoch daroval Starbucks farmárom takmer 50 miliónov kávovníkov odolných voči kávovej hrdzi v rámci svojho 10-ročného záväzku 100 miliónov stromov. Okrem toho v roku 2019 Starbucks spustil pilotné programy v Guatemale, Mexiku, Peru, Rwande a Keni s cieľom znížiť spotrebu vody v procese spracovania kávy až o 80 % investovaním do nových mlynov. Vo fiškálnom roku 2019 Starbucks oznámil ďalšiu podporu na zabezpečenie udržateľnej a ziskovej budúcnosti pre pestovateľov kávy na celom svete zvýšením Globálneho poľnohospodárskeho fondu na 100 miliónov USD, čo predstavuje dodatočnú investíciu 50 miliónov USD do tohto programu. Pestovatelia kávy môžu tieto prostriedky použiť na renováciu a posilnenie svojich fariem a poľnohospodárskych postupov, aby boli ešte produktívnejšie a udržateľnejšie.
Starbucks prevádzkuje 10 centier podpory pre farmárov (FSC) ako súčasť nášho úsilia pomáhať farmárom v krajinách produkujúcich kávu a podporovať implementáciu postupov C.A.F.E. v celom dodávateľskom reťazci kávy Starbucks po celom svete. Tieto strediská ponúkajú bezplatné školenia priamo farmárom a technickým špecialistom v rámci metódy „trénuj tréner“, ktorú v roku 2022 využilo viac ako 31 000 ľudí na celom svete. Farmári dostávajú najnovšie informácie od agronómov Starbucks, vrátane techník na podporu ziskovosti farmárov a udržateľných pestovateľských postupov.
Áno, Starbucks vlastní kávovú farmu! Hacienda Alsacia, zakúpená v roku 2013, je kávová farma s rozlohou 240 hektárov v Kostarike, ktorá slúži ako globálne výskumné a vývojové zariadenie a pracovná farma Starbucks. Návštevníci, ktorí sú otvorení pre verejnosť, môžu na vlastnej koži zažiť udržateľnú kávu vrátane agronomickej práce, ktorú Starbucks podporuje a investuje do nej už dve desaťročia.
Za posledných 20 rokov investoval Starbucks viac ako 150 miliónov dolárov do podpory kávových farmárov a ich komunít, okrem prémie, ktorú platí za vysokokvalitnú kávu z etických zdrojov. Podporná sieť zahŕňa deväť centier podpory farmárov po celom svete; iniciatíva na distribúciu 100 miliónov kávovníkov odolných voči chorobám medzi farmárov do roku 2025; poskytovanie pôžičiek poľnohospodárom; a podpora príležitostí na vedenie pre ženy a rodiny v komunitách pestovateľov kávy.
Starbucks dúfa, že pomôže zabezpečiť budúcnosť kávy pre tisíce farmárov, ktorí vyrábajú kávu podávanú v jej kaviarňach, a pre 100 miliónov hostí, ktorí si ju vychutnávajú každý týždeň – dnes, zajtra a vždy.