Z kávovej farmy do vašej šálky

Šálka kávy Starbucks, ktorú držíte v ruke, je viac ako len nápoj. Je to odborne ručne pripravený nápoj, každodenný rituál, posledný krok v neuveriteľnom globálnom príbehu výroby kávy, ktorý vás spája s farmármi, agronómami, pražiarmi, nákupcami, inžiniermi, baristami Green Apron a ďalšími.

Spoločnosť Starbucks hrdo získava 100 % kávu arabica od viac ako 450 000 farmárov na 30 trhoch pozdĺž „kávového pásu“ - v Latinskej Amerike, Ázii a Tichomorí a Afrike. Naši nákupcovia so sídlom v Lausanne vo Švajčiarsku hľadajú na celom svete tie najlepšie kávy, vrátane našich prémiových jednodruhových výberov Reserve.

Coffee belt, landscape in Guatemala

Kávový pás

Takmer všetka káva na svete rastie v „kávovom páse“. Kávový pás obieha okolo Zeme a spadá medzi obratníky Raka a Kozorožca. Na svete je viac ako 70 krajín, ktoré produkujú kávu, a spoločnosť Starbucks® nakupuje kávu z viac ako 30 z nich. Kultúry, krajiny a metódy pestovania sa v jednotlivých krajinách líšia a všetky prispievajú k rôznym chutiam kávy. Kávový pás sa delí na tri hlavné pestovateľské oblasti: Latinská Amerika, Afrika a Ázia/Tichomorie. Zodpovedne získavame, pražíme a miešame kávy z každého z týchto troch regiónov, aby sme vám priniesli jedinečné kávy. Rovnako ako čaj alebo víno, aj káva získava veľkú časť svojej chuti z miesta, odkiaľ pochádza. Každá z týchto pestovateľských oblastí má iné podmienky pestovania a tradície, ktoré ovplyvňujú celkovú chuť kávy.

Latin America, a person on a coffee farm in Latin America

LATINSKÁ AMERIKA

Kávy z Latinskej Ameriky sú základom mnohých najobľúbenejších zmesí spoločnosti Starbucks®. Z tohto regiónu kupujeme viac kávy ako z ktoréhokoľvek iného, pretože má konzistentnú chuť a kvalitu. Tento región má mnoho rôznych mikroklím, pôd a tradícií spracovania. Kostarika je napríklad známa svojimi sopkami, ktoré môžu ovplyvniť chuťový profil tam pestovanej kávy.

CHUŤOVÉ TÓNY: ORECHY, KAKAO A JEMNÉ KORENIE

Africa, a person on a coffee farm in Africa

AFRIKA

Afrika je domovom niektorých z najunikátnejších káv na svete, ktoré stanovujú naše vysoké štandardy kvality. Tento región je domovom niektorých z najexotickejších kávových chutí na svete. Konkrétne Etiópia je rodiskom kávy.

CHUŤOVÉ TÓNY: ŽIVÉ, BOHATÉ CHUŤOVÉ TÓNY KÁVY OD CITRUSOV PO LESNÉ PLODY

Asia Pacific, a person on a coffee farm in Asia/Pacific region

ÁZIA / TICHOMORIE

Rozsiahly región Ázie a Tichomoria je domovom káv s veľkými a výraznými kávovými chuťami, ktoré nenájdete nikde inde. Tento región, ktorý zahŕňa Indonéziu, Čínu, Papuu-Novú Guineu, Vietnam, Thajsko a Indiu, zahŕňa širokú škálu klimatických podmienok, topografie a charakteristických káv.

CHUŤOVÉ TÓNY: PLNÁ A SIRUPOVITÁ, HLADKÁ S BYLINKOVOU, ZEMITOU CHUŤOU KÁVY

Miešanie a praženie

Tím odborníkov spoločnosti Starbucks sa venuje získavaniu, praženiu, miešaniu a vareniu vysokokvalitnej kávy arabica.

Vďaka tomu môžeme naďalej vytvárať výnimočné kávové zmesi podľa vašich individuálnych preferencií. Pozrime sa bližšie na miešanie a praženie a preskúmajme niektoré kroky, ktorými kávové zrná Starbucks® prechádzajú, aby sa z fariem na celom svete dostali do vašej šálky.

Coffee blending, a person who is blending coffee beans

MIEŠANIE KÁVY

Dôležitým krokom, ktorý robíme pri vytváraní lahodnej ponuky Starbucks®, je miešanie káv z rôznych oblastí pôvodu alebo rôznych štýlov praženia. Miešanie nám umožňuje flexibilne vytvárať nové chuťové tóny, ktoré sa v jednej jednodruhovej káve nenachádzajú. 

Coffee roasting process

PRAŽENIE KÁVY

V čase, keď káva opustí farmu a dorazí do jednej z našich pražiarní, je ďalším krokom rozvinutie a zachovanie jej chuti. Každá káva si počas procesu praženia vyžaduje trochu iný čas a teplotu, aby vznikla šálka kávy s vrcholnou arómou, kyslosťou, telom a chuťou.

RÝCHLY FAKT:
Malý tím majstrov pražiarov spoločnosti Starbucks má viac ako 150 rokov spoločných skúseností s pražením.
Kategórie praženia

Spoločnosť Starbucks strávila takmer 50 rokov zdokonaľovaním umenia a vedy o pražení, aby sa v každej káve prejavila jej prirodzená chuť.

Naše kávy sa vyrábajú v troch rôznych praženiach. Najľahšie praženie Starbucks® Blonde má kratší čas praženia, ľahšie telo a jemnú chuť. Stredne pražené kávy sú vyvážené s jemnou a bohatou chuťou, zatiaľ čo tmavé pražené kávy sa vyznačujú plnším telom a robustnou, výraznou chuťou.